اعضای کمیته انضباطی کار : جهت رسیدگی به تخلفات کارگران. براساس ماده 1نمونه آئین نامه انضباط کار ،کمتیه هایی تحت عنوان «کمیته انضباطی کار» مرکب از مجموع نمایندگان کارفرما، کارگر ، ویک نفر نماینده ازمیان سرپرستان به انتخاب سرپرستان تشکیل می شوند.
بر اساس ماده 6 مقررات اصلاحی. تعیین موارد قصور ونقض دستورالعمل ها و آئین نامه های انضباط کار در کارگاه ها،موضوع تبصره (2) ماده (27) قانون کار کمیته انضباط کار مرکب از نمایندگان کارگران ،سرپرستان وکارفرما وتعداد وموارد خاتمه عضویت اعضاء و نحوه فعالیت آن در آئین نامه انضباطی تعیین می شود.
تبصره 1-تعداد نمایندگان کارگران وکارفرما در کمیته انضباط کار مساوی می باشد. ویک نفر نیز به انتخاب سرپرستان در کمیته عضویت خواهد داشت. تصمیمات کمیته با اکثریت آراء اتخاذ می شود.
بر اساس آیین انضباط کار و بر وفق ماده 7 مقررات اصلاحی ،مرجع انتخاب نمایندگان کارگران در کمیته انضباط کار ،تشکل کارگری کارگاه می باشد.تبصره –در کارگاه هایی که فاقد تشکل کارگری باشند. نماینده کارگران در کمیته انضباطی به طور مستقیم با مشارکت اکثریت مطلق کارگران کارگاه وبا اکثریت نسبی انتخاب می شود. انتخاب حتی الامکان با نظارت نماینده اداره کار وامور اجتماعی محل انجام میشود. و در غیر اینصورت صحت انتخاب باید به نحو مقتضی به تایید واحد کار وامور اجتماعی محل برسد.
1- استفاده از نظر کارشناس در تشخیص تخلف کارگر
در رسیدگی به تخلفات در کمیته انضباطی کار ، براساس ماده 14 نمونه آیین نامه انضباط کار که توسط وزارت کار منتشر شده است. در این رابطه مقرر میدارد: هرگاه رسیدگی به اتهام کارگر به تشخیص کمیته های انضباط کار مستلزم استفاده از نظر کارشناسی و یا بازرسی باشد. موضوع حسب مورد به کارشناس ذیربط یا احد بازرسی ارجاع می شود.
همان طور که مشخص است. در این ماده صلاحیت استفاده از نظر کارشناس را نیز جهت احراز مسئولیت کارگر لازم و ضروری دانسته شده است. به عبارت دیگر در صورت ضرورت، می توان از نظر کارشناس نیز استفاده کرد. باید اذعان کرد که استفاده از نظر کارشناس یکی از مصادیق دادرسی عادلانه به حساب می آید. زیرا اشخاص به راحتی می توانند موضوع اختلاف را از یک شخص متخصص مطلع شده و احکام صادره به عدالت نزدیکتر باشد.
2- تعیین اتهامات کارگر
یکی از نکات حائز اهمیت در تخلفات کارگری علاوه بر تعیین موارد اتهام (تخلف) که در ماده 8 نمونه آیین نامه انضباط کار. شامل چهار طبقه بوده و وفق ماده 16 نمونه آئین نامه کمیته انضباط کار دعوت از کارگر متخلف وبعد از تعیین موارد اتهامی،تفهیم اتهام به کارگر می باشد. که در صورت تائید در پرونده درج ووقت رسیدگی جهت حضور تعیین می شود، لذا این امر از جهات مختلفی اهمیت دارد:
- اول – این که آیا موارد مشخص شده است از نظر قانون و عرف کار، تخلف محسوب می شود؟
- دوم – این که در صورت وجود تخلفات انضباطی میزان مجازات کارگر را بر چه اساسی می توان محاسبه کرد؟
با ابلاغ برگه تفهیم اتهام و تعیین اتهامات توسط اعضای کمیته کار . کارگر از وضعیت تخلفات خود و نگاه مرجع عالی نسبت به تخلف صورت گرفته آگاه می شود. و در این فاصله می تواند از ابزارهای دفاعی خود استفاده کند. و یا این که مشورت های حقوقی در این رابطه اخذ کند. که نسبت به توجیه رفتار خود در برابر مراجع عالی نشان دهد. که از تخلف صورت گرفته آگاه نبوده. یا این که روش هایی را در پیش بگیرد. که در حکم کمیته انضباط کار و شورای سازش تاثیر گذاشته و میزان مجازات او را کاهش دهد. از این رو برگه تفهیم اتهام وتعیین اتهام نقش اساسی را در وضعیت کارگر بازی می کند.
KHOB