فورک یکی از اصطلاحات حوزه ی ارز دیجیتال است که به عنوان یکی از روش های به روز رسانی و ارتقای شبکه ی بلاکچین محسوب می شود. دنیای ارز دیجیتال با اصطلاحات و مفاهیم بسیار زیادی گره خورده و آگاهی از آنها برای یک حضور مداوم و حرفه ای بسیار حائز اهمیت است. آشنایی با این مفاهیم شما را در تصمیم گیری های درست و موفق مصمم تر می کند و بسیاری از چالش ها را از میان بر می دارد.
اصطلاح فورک فقط مختص به حوزه ی کریپتوکارنسی نیست و در دنیای کامپیوتر مفهوم به روز رسانی نرم افزار ها را می رساند. شبکه ی بلاکچین نیز همانند یک نرم ازفزار نیاز به ارتقا و بازبینی مجدد دارد. در غیر این صورت بازدهی و راندمان شبکه به شکل قابل توجهی افت می کند و این یعنی از دست دادن کاربران و در نهایت مرگ پروژه. در ادامه با ما همراه باشید.
فورک به چه معناست؟
اصطلاح فورک (fork) یکی از روش های اعمال تغییر و به روز رسانی شبکه ی بلاکچین است. از طریق فورک می توان کد ها و پروتکل های اصلی شبکه را تغییر داد و پروتکل هایی جدید برای آن تعریف نمود. همانطور که به خوبی می دانید اطلاعات ثبت شده در داخل شبکه ی بلاکچین قابل تغییر و دستکاری نیست. ویژگی متمایزی که موجب امنیت بالای این شبکه شد. تمامی پروتکل ها و قوانین هر شبکه ی بلاکچین از قبل مشخص است و به کاربران ارائه می شود. اما به مرور زمان تکنولوژی های جدیدتری از سوی بشر معرفی می شود. از سوی دیگر ممکن است باگ ها و مشکلاتی برای کاربران به وجود بیاید که لزوم بازبینی در پروتکل های شبکه ی بلاکچین مورد نظر را تبیین می کند.
به همین دلیل راهکار فورک پیش بینی گردید تا بتوان از طریق آن به نسخه های بهتر و ایمن تری دست پیدا کرد. فورک می تواند توسط گروهی از برنامه نویسان حرفه ای صورت پذیرد و از این طریق تمامی باگ های شبکه برطرف شود.
آشنایی با انواع فورک
ممکن است تغییرات اعمال شده با نسخه ی قدیمی شبکه سازگاری نداشته باشد. به نظر شما راه حل چنین مساله ای چیست؟ از دیدگاه برنامه نویسان فورک در ارز دیجیتال انواع مختلفی دارد که در ادامه به شرح آن خواهیم پرداخت.
سافت فورک
سافت فورک (soft fork) روشی برای ارتقا و بازبینی شبکه ی بلاکچین است که تمامی تغییرات اعمال شده با نسخه ی اولیه همخوانی دارد و سازگار است. عملکرد این قضیه بدین صورت است که تمامی کاربران شبکه بدون اینکه نیازی به آپدیت شبکه داشته باشند به اطلاعات نسخه ی جدید دسترسی دارند. همچنین کاربران می توانند کماکان به روش های قدیمی از شبکه استفاده کنند و مانعی از این نظر وجود ندارد. به عبارت دیگر تداوم ساختار و زنجیره ی اصلی و قدیمی در سافت فورک مشخص است. ساختار کلی شبکه ی بلاکچین حفظ شده است و هیچگونه زنجیره ی جدیدی ساخته نمی شود.
هارد فورک
اصطلاح هارد فورک (hard fork) به تغییراتی اشاره می کند که با نسخه ی قدیمی اولیه ناسازگار است. برای دسترسی به نسخه ی جدید و به روز تمامی کاربران بایستی شبکه ی خود را آپدیت نمایند. در غیر این صورت به نسخه ی جدید و به روز شده دسترسی نخواهند داشت. تایید تراکنش ها و ثبت بلاک ها منوط به آپدیت نسخه ی جدید است و تمامی پروتکل های استفاده از شبکه ممکن است تغییر یابد. اما ممکن است بسیاری از کاربران اقدام به آپدیت نکنند. در چنین شرایطی شبکه ی بلاکچین تقسیم می شود و انشعباتی از آن به وجود می آید.
در انشعاب قدیمی یا همان زنجیره ی قدیمی که نسخه ی آپدیت نشده است، تمامی موارد سابق کماکان جریان دارد. ولی در انشعاب جدیدتر که از طریق نسخه های آپدیت پدید می آید، تغییرات محسوسی هویداست. احتمالا پروتکل های جدیدی اضافه گردد. خبری از باگ نیست. یا یک ارز دیجیتال جدید به چشم می خورد.
انجام مشاوره تخصصی
تاثیر فورک را بر بازار ارز دیجیتال و روند قیمت دست کم نگیرید. فورک ها می توانند روند قیمت های بازار را به شدت تحت تاثیر قرار دهند و در روند عرضه و تقاضا موثر باشند. شما تصور کنید یک شبکه ی بلاکچین به عالی ترین شکل ممکن ارتقا پیدا کرده است. طبیعتا ارز دیجیتال آن شبکه در مقام صدر جدول قرار می گیرد و تقاضا برای آن افزایش می یابد. به همین دلیل فورک ها می توانند موجب افزایش و کاهش قیمت ها شوند و تعیین کننده باشند. به خصوص اینکه در برخی موارد مانند هارد فورک صحبت از یک ارز دیجیتال ثانویه ی جدید است که می تواند ذخایر ارزی سرمایه گذاران را افزایش دهد.
حال تصور کنید نوعی فورک در راه است که می تواند استخراج رمزارزهای خاص مانند بیت کوین را آسان تر کند. به نظر شما چه تاثیری در روند تقاضای بیت کوین و قیمت سایر رمزارز ها خواهد داشت؟
برای کسب طلاعات بیشتر و انجام مشاوره تخصصی در این زمینه می توانید با مجموعه ی دکتر امیر جوادی در ارتباط باشید.