چالش های قانونگذاری رمزارزها به موضوعاتی اشاره می کند که مانع از شکل گیری قوانین و مقررات منسجم در این حوزه می شود. رمزارزها به عنوان یکی از پدیده های نوظهور و ناشناخته در جهان شناخته می شوند. ویژگی های ذاتی رمزارزها سبب گردید تا شاهد انقلاب بزرگی در حوزه ی سرمایه گذاری باشیم. بازار های مالی با تحولات بزرگی مواجه شدند و مفاهیم جدیدی به دنیای ما راه یافت. در این میان مهم ترین موضوعی که پیش روی کاربران قرار گرفت بحث قانونگذاری رمزارزها بود.
همانطور که می دانید ماهیت مجازی رمزارزها، قانونگذاری آن را با موانع و محدودیت هایی همراه می سازد. به خصوص از این جهت که بسیاری از مسائل حقوقی مفهوم خود را از دست می دهند و مسائل جدید جایگزین می شود. به نظر شما مهم ترین چالش های قانونگذاری رمزارزها را در کدام حوزه می توان جستجو کرد؟ در ادامه با ما همراه باشید.
آشنایی با چالش های قانونگذاری رمزارزها
در حال حاضر رمزارزها یه یکی از قدرتمندترین حوزه های مالی و سرمایه گذاری در دنیا تبدیل شده اند. سرمایه های زیادی در این حوزه انباشته شده و معاملات بسیاری در جریان است. موضوعی که به مرور زمان پیش روی کاربران این حوزه قرار گرفت، قوانین و مقررات این حوزه بود. با توجه به تعاملات گسترده و سرمایه های کلانی که در حوزه ی رمزارزها وجود دارد، چالش ها و مسائل حقوقی متعددی ایجاد گردید. کلاهبرداری، مسائل مرتبط با مالکیت، سرقت رمزارزها، جعل و ده ها مورد دیگر کاربران را با این نکته ی مهم روبرو ساخت که قانونگذاری رمزارزها بسیار حائز اهمیت است. اما هیچ نهاد و کشوری در این رابطه تعریف نشده و کماکان شاهد چالش های متعددی در رابطه با قانونگذاری رمزارزها هستیم.
از مهم ترین این چالش ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
غیرمتمرکز بودن
رمزارزها بر یک اصل مهم استوار هستند و آن غیرمتمرکز بودن است. به این معنا که تحت نظارت هیچ گروه، کشور و نهادی قرار ندارند. این مهم ترین چالشی بود که در زمینه ی قانونگذاری رمزارزها مطرح گردید. تصویب هر قانونی از سوی هر کشور یا نهادی می تواند این اصل مهم را نقض کند. در حقیقت فلسفه ی وجودی رمزارزها با غیرمتمرکز بودن آن گره خورده و ایده ای بود که در راستای حذف نظارت دولت ها شکل گرفت.
ناشناس بودن کاربران و معاملات حوزه ی رمزارزها باعث گردید تا مشکلات و چالش های بسیار زیادی به وجود بیاید. مسائلی نظیر پولشویی، کلاهبرداری، کمک به تروریسم و سایر موارد مشابه آسان تر گردید و مجرمین روش های امن تر و آسان تری برای مقاصد مجرمانه ی خود پیدا کرند. اما شبکه ی بلاکچین تمامی تراکنش های صورت پذیرفته را ثبت می کند و این امکان را می دهد که بتوان تمامی معاملات را پیگیری نمود. با این حال بسیار اهمیت دارد که نوع نظارت دولت ها و وضع قوانین مرتبط با نحوه ی پیگیری تراکنش ها در تضاد با حریم خصوصی کاربران نباشد.
ماهیت مجازی
رمزارزها دارای ماهیت مجازی هستند و جنبه ی فیزیکی ندارند. به این معنا که قابل لمس نیستند و بر بستر آنلاین شکل گرفته اند. به همین دلیل بسیاری از مفاهیم دنیای حقیقی در رابطه با رمزارزها صدق نمی کند. این موضوع را نیز بایستی در نظر گرفت که محیط مجازی ساز و کاری متفاوت با دنیای حقیقی دارد. بنابراین بسیاری از امور آن غیرقابل پیش بینی و ناشناخته است. این امر قانونگذاری رمزارزها را با دشواری های بیشتری همراه می کند. چرا که قانونگذاری توام با شناخت و پیش بینی چالش های پیش روست. به همین دلیل هم هیچگونه مقررات شفاف و جامعی در این زمینه به چشم نمی خورد.
عدم وجود نیروی متخصص کافی
قانونگذاری امریست که مستلزم تجربه و دانش بسیار بالایی است و مهارت خاصی را می طلبد. به دلیل نوپا بودن حوزه رمزارزها هنوز نیروی متخصص کافی در این زمینه وجود ندارد. نیرویی که بتواند مسائل مختلف را پیش بینی کند و بهترین راهکارهای قانونی را برای آن وضع کند، فقط و فقط در گذر زمان و از باب کسب تجربه و آگاهی میسر می شود. به همین دلیل در شرایط فعلی هنوز به درجه ای نرسیدیم که بتوان از طریق نیروهای متخصص و باتجربه اقدام به قانونگذاری در حوزه ی رمزارزها نمود.
ارتباط متقابل با پدیده های جدید
یکی از مهم ترین مسائلی که به عنوان چالشی مهم در برابر قانونگذاری رمزارزها شناخته می شود، ارتباط تنگاتنگ رمزارزها با پدیده های جدید جهانی است. همان موضوعی که منجر به نوسان قیمت و ارزش رمزارزها می شود و مسائل و چالش های جدیدی را در رابطه با آن مطرح می کند. بنابراین همواره این امکان وجود دارد که به دنبال ایجاد پدیده های جدید قوانین موجود ارزش و اعتبار خود را از دست بدهند و شرایط جدیدی حاکم شود. این سیر تغییرات و نوسانات مداوم حوزه ی رمزارزها و تأثیرپذیری آنها از پدیده های جهانی باعث می شود تا نتوان قوانین و مقررات کافی و منسجمی در نظر گرفت.
انجام مشاوره تخصصی
در بدو معرفی و به کار بستن فناوری های نوظهور، پیچیدگی امور و عدم پیش بینی وقایع آینده امری اجتناب ناپذیر است. رمزارزها را می توان به عنوان یکی از پیشرفته ترین جلوه های تکنولوژی بشر دانست. به طوری که در حال حاضر کاربران بسیار زیادی در سرتاسر دنیا به آن پیوسته اند و به فعالیت مشغول هستند. چنین سطحی از تعامل بشری بدون وضع قوانین و مقررات با چالش های بسیاری مواجه خواهد شد. از سوی دیگر ماهیت رمزارزها به شکلیست که قانونگذاری آن را با محدودیت هایی روبرو می کند. به همین دلیل در شرایط فعلی علی رغم استقبال گسترده ای که از رمزارزها صورت پذیرفت، کماکان مشکلات قانونگذاری آن وجود دارد.
البته متذکر می شویم در سال های اخیر که ابعاد بیشتری از رمزارزها شناخته شد، ساز و کارهای قانونی زیادی در این رابطه پدید آمد. به طوری که علی رغم سکوت قوانین، شاهد رسیدگی های قضایی به پرونده های مرتبط با مسائل رمزارزها هستیم. این نشان می دهد که کسب آگاهی و تجربه می تواند بخش عمده ای از چالش های قانونگذاری رمزارزها را برطرف سازد و قانونمندی را در کنار حفظ حریم خصوصی افراد بر این حوزه حاکم کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره تخصصی در این زمینه می توانید با مجموعه ی دکتر امیر جوادی در ارتباط باشید.