کریپتو ربایی یکی از مهم ترین و پیچیده ترین جرایم سایبری سال های اخیر است که از طریق روش های مختلفی صورت می پذیرد. پس از معرفی رمزارزها به عنوان یک دارایی باارزش، نگاه مجرمان زیادی به آن معطوف گردید و موضوع کلاهبرداری و سرقت رمزارزها مطرح شد. اولین گزارش کریپتو ربایی در سپتامبر سال 2017 میلادی ثبت گردیده است. در این سال بیت کوین یکی از موفقیت آمیز ترین رکوردهای صعودی خود را تجربه می کرد و به دنبال آن کدی منتشر گردید که به مجرمین امکان کسب درآمدهای غیرقانونی از طریق هک دستگاه های رایانه ای را می داد. کلاهبرداران و مجرمین سایبری به زودی متوجه شدند که روش جدیدی برای استخراج و یا سرقت رمزارزها به وجود آمده است که با سایر روش ها کمی متفاوت است و ریسک بسیار کمتری هم دارد.
کارشناسان حوزه ی کریپتوکارنسی معتقدند که پیگیری و شناسایی کریپتوربایی بسیار دشوار و پیچیده است و از این رو می تواند برای مجرمین این حوزه بسیار سودمند باشد. با این حال روش هایی وجود دارد که به شما کمک می کند بتوانید به سادگی چنین جرمی را تشخیص دهید و از آن جلوگیری نمایید. در ادامه با ما همراه باشید.
کریپتو ربایی به چه معناست؟
فناوری های مانند ارز دیجیتال به دلیل ویژگی های مثبت خود در مدت زمان کوتاهی مورد استقبال عمومی و گسترده قرار گرفتند. به طوریکه در مدت زمان کوتاهی با رشد شگفت انگیزی مواجه شدند و با سوددهی فوق العاده ی خود در صدر دارایی های باارزش قرار گرفتند. اما در کنار تمام این ویژگی های مثبت پاره ای خطرات و تهدیدات نیز وجود دارد که بایستی در نظر داشت. کریپتو ربایی که تحت عنوان کریپتوجکینگ (Cryptojacking) نیز شناخته می شود یکی از مهم ترین جرایم سایبری سال های اخیر است که به طرز بسیار هوشمندانه ای طراحی شده است. به دنبال این عملیات مخرب و مجرمانه از طریق منابع رایانه ای می توان برای استخراج یا سرقت رمزارزها اقدام نمود.
در یک تعریف ساده کریپتوربایی زمانی رخ می دهد که هکر ها از طریق حمله به سایت یا هک رایانه های شخصی یک برنامه ی ماینینگ (استخراج) ارز دیجیتال را نصب می کنند و از این طریق انرژی مورد نیاز برای استخراج رمزارزها را به صورت غیرقانونی تامین می کنند. همچنین از این طریق هکرها می توانند به سرقت ارز دیجیتال از قربانیان بپردازند و آن را به کیف پول خود منتقل کنند. در کل روش های زیادی برای کریپتو ربایی وجود دارد که به تناسب فناوری های جدیدی که معرفی می شوند همواره در حال تغییر و تحول اند.
بسیاری از سرمایه گذاران و کارشناسان حوزه ی کریپتوکارنسی کریپتو ربایی را به عنوان یک تهدید جدی جهانی برای ارزهای دیجیتال به حساب می آید. مجرمین سایبری بدون اینکه ردپایی از خود باقی بگذارند می توانند به راحتی منابع رایانه ای را هک کرده و به دارایی های افراد دست بیابند.
آشنایی با روش های کریپتو ربایی
همانطور که پیشتر اشاره کردیم کریپتو ربایی از طریق استخراج غیرقانونی یا سرقت ارزهای دیجیتال صورت می پذیرد. دسترسی غیرقانونی به منابع دیگران به منظور تامین منافع شخصی بسیار حائز اهمیت است. در این روش مهاجمین و مجرمین از طریق روش های زیر اهداف مجرمانه ی خود را پیاده سازی می نمایند:
- دانلود و نصب بدافزارها و ویروس های مخرب بر روی دستگاه های رایانه ای
- حمله از طریق مرورگرها و وب سایت ها
- نفوذ از طریق دستیابی به خدمات ابری
- نفوذ و دسترسی به زیرساخت ها
یکی از شناخته شده ترین روش های کریپتو ربایی به این صورت است که هکر ها از طریق بات نت ها فرامین مخربی به کاربران ارسال می کنند و از این طریق برای استخراج رمزارزها اقدام می نمایند. پس از عملیات ماینینگ، بدون اینکه کوچکترین اثری باقی بماند، رمزارزهای استخراج شده به کیف پول مجرمین منتقل می گردد.
نکاتی برای مقابله با کریپتو ربایی
- نصب آنتی ویروس را فراموش نکنید. آنتی ویروس ها می توانند از وقوع بسیاری از حملات سایبری و تاثیر برنامه های مخرب جلوگیری کنند و سد ایمنی برای رایانه های شما ایجاد نمایند.
- اگر در صندوق ایمیل شما فایل و یا پیوست مشکوکی وجود دارد از دانلود آن خودداری کرده و سریعا آن را بلاک کنید.
- به دمای دستگاه و وضعیت باتری آن همیشه توجه داشته باشید. هرگاه متوجه شدید که دمای دستگاه شما بیش از حد معمول گرم شده است و یا باتری دستگاه شما خیلی سریع خالی می شود بدانید که مشکلی جدی وجود دارد. این موضوع در شرایطی که از دستگاه استفاده نمی کنید بیشتر اهمیت دارد.
- آپدیت بودن را همواره به خاطر داشته باشید. آپدیت مرتب و مداوم برنامه ها و نرم افزارهای رایانه ی شما می تواند در مقابله با حملات سایبری و برنامه های مخرب بسیار سودمند و تاثیرگذار باشد.
- سایت ها و IPهای آلوده را مسدود کنید.
- بیشتر حملات و جرایم سایبری از طریق روش های مخفیانه و غیرقابل پیش بینی صورت می پذیرد. از این رو همواره به این بعد ماجرا دقت داشته باشید و دستگاه خود را مرتب بررسی کنید.
- سیستم های مدیریت محتوای خود را به صورت مرتب به روز رسانی کنید.
- درصد استفاده از CPU و میزان پردازش دستگاه خود را به طور مرتب چک کنید.
- به نحوه ی عملکرد و کارایی دستگاه هایی رایانه ای خود دقت کنید. هرگونه کندی و اختلال در عملکرد این دستگاه ها می تواند از یک حمله و یا آلودگی حکایت کند.
- به لینک های ناشناس اعتماد نکنید و از کلیک کردن روی آن خودداری کنید.
- اطلاعات خود را به روز کنید و از نحوه ی حملات سایبری جدید آگاه باشید. شناخت روش های جدید به شما کمک می کند که بتوانید بهتر و موثر تر با آن مقابله کنید.
انجام مشاوره تخصصی
رشد و پیشرفت فناوری های نوین در سال های اخیر بسیار چشمگیر بوده و بالتبع آن می توان انتظار داشت که فعالیت های مجرمانه نیز توسعه یابد. در این میان کسب دانش و تجربه می تواند برای مقابله با این جرایم بسیار کارآمد بوده و از وقوع آن جلوگیری نماید. رشد صعودی ارزش رمزارزها در سال های اخیر به افزایش قیمت آن منجر گردیده و به دنبال آن تقاضا افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر استخراج رمزارزها به هزینه و زمان زیادی نیاز دارد. هزینه های مصرف برق و استهلاک دستگاه های رایانه ای در جریان عمیات ماینینگ نیز بخش دیگری از این ماجراست. اگر این نکات را کنار یکدیگر قرار دهید شاید بتوان به شکل بهتری علل و عوامل کریپتو ربایی را تشریح نمود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره تخصصی در این زمینه می توانید با مجموعه دکتر امیر جوادی در ارتباط باشید.