تاریخچه رمزارزها و تغییراتی که در گذر زمان حادث شده است، ما را به درک بهتر و بیشتری از مفهوم رمزارز می رساند. اگر بخواهیم تاریخچه ی رمزارزها را مرور کنیم دو مفهوم بسیار مهم و بنیادی پیش روی ما قرار دارد. پول و فناوری رمزنگاری که پایه و اساس رمزارزها را تشکیل می دهند. رمزارز یا Cryptocurrency به یکی از مهم ترین و ترندترین مفاهیم دنیای امروز بدل شده است که بسیاری از افراد آن را می شناسند. هرچند ممکن است این شناخت نسبی باشد اما بایستی پذیرفت ورود رمزارزها به جهان کنونی تغییرات و تحولات زیادی را به وجود آورد و بسیاری از مفاهیم جدید و ناشناخته را پیش روی بشر قرار داد.
داد و ستد و معامله همواره به عنوان یکی از ملزومات اصلی زندگی بشر به حساب می آیند و معرفی رمزارزها توانست ماهیت معاملات را به سمت دنیای دیجیتال سوق دهد. به نظر شما نقطه ی شکل گیری و تولد رمزارزها کجاست و چه وقایعی در پدید آمدن و شناخته شدن آن نقش داشته اند؟ در ادامه مروری بر تاریخچه ی رمزارزها خواهیم داشت و به بیان رویدادهای مهم این حوزه خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
نگاهی به تاریخچه ی رمزارزها
سالیان متمادی است که بشر پول را به عنوان وسیله ی داد و ستد می شناسد و ارزش زیادی برای آن قائل است. سبک زندگی بشر در تمدن های مختلف باعث تکامل شکل و ارزش پول گردید و در نهایت به مفهوم پول دیجیتال دست یافت.
خلق آی کش و دیجی کش
رمزارز یا پول رمزنگاری شده مفهمی بود که برای اولین بار در سال 1983 میلادی توسط فردی به نام دیوید چاوم به دنیا معرفی شد. دیوید یک دانشمند آمریکایی بود که در زمینه ی علوم کامیپیوتر و فناوری های رمزنگاری فعالیت داشت. این شخص را به عنوان یکی از پیشگامان و موسسان رمزارز در دنیا می شناسند. آی کش و دیجی کش از اولین رمزارزهایی بودند که توسط این دانشمند به دنیا معرفی شدند. یکی از فناوری هایی که با رمزارز گره خورده و بنیان آن را تشکیل می دهد، فناوری بلاکچین است. مطالعات نشان می دهد که اولین مفاهیم شبکه ی بلاکچین در دهه ی 70 میلادی شکل گرفت و به دنیا معرفی شد. از آن پس مفهوم نوینی به نام پول دیجیتال در دنیا شکل گرفت که به مرور زمان مزایا و ضرورت های آن مشخص شد.
متذکر می شویم که فناوری رمزنگاری برای اولین بار در دوران جنگ جهانی دوم رونمایی شد. سربازان و افسران نظامی از فناوری رمزنگاری برای افزایش امنیت ارسال و مخابره ی پیام ها استفاده می کردند. طولی نگذشت که این فناوری به عنوان یک پدیده ی نوظهور در سایر حوزه ها مورد توجه قرار گرفت و به سرعت گسترش یافت.
معرفی هش کش، 1997 میلادی
در سال 1997 میلادی نوعی سیستم ارتباط خصوصی تحت عنوان Hashcash توسط یک رمزنگاری بریتانیایی به نام آدام بک به دنیا معرفی شد. ایده ی اولیه ی هش کش در برابر حملات Dos طراحی شد و در ادامه کاربردهای گسترده ای پیدا کرد. به طوری که بسیاری از کارشناسان حوزه ی رمزارز معتقدند که هش کش در تولد بیت کوین نقش به سزایی داشت. بایستی اذعان کنیم که در خلق و پیدایش بیت کوین بستر و زمینه ی لازم این کار از سال ها قبل محیا شد و به مرور زمان مسیری شکل گرفت که در نهایت به خلق و معرفی بیت کوین رسید.
تولد بیت کوین، 2008 میلادی
اقدامات دیود چام و آدام بک سرآغاز مسیری شد که در سال 2008 میلادی فردی به نام ساتوشی ناکاموتو به عنوان خالق اولین رمزارز دنیا شناخته شود. بیت کوین برای اولین بار در سال 2009 میلادی به دنیا معرفی گردید و سبک جدیدی از ثروت و دارایی پیش روی بشر قرار گرفت. بیت کوین ویژگی های متمایز بسیار زیادی داشت. از این رو در مدت زمان کوتاهی به ارزش و قدرت فوق العاده ای رسید و نگاه های زیادی را به سمت خود معطوف ساخت.
بیت کوین انقلاب بسیار عظیمی در حوزه های مالی و سرمایه گذاری ایجاد نمود و بسیاری از مفاهیم دنیای حاضر را تغییر داد. بشر با مفهوم دارایی دیجیتال و سیستم غیرمتمرکز آشنا گردید و سبک جدید در سرمایه گذاری و معاملات بشر ایجاد شد. یکی از ویژگی های متمایز رمزارزهایی نظیر بیت کوین عدم نظارت از سوی دولتی خاص و یا نهادهای جهانی بود. به عبارت دیگر یک قدرت فوق العاده در برابر نظام بانکداری متمرکز سنتی ایستاده بود و روز به روز بر ارزش آن افزوده می شد. این بدین معنا بود که حفظ حریم خصوصی افراد مفهوم و شکل تازه ای به خود گرفته و مبادله ی شخص با شخص تحقق یافته است.
در مدت زمان کوتاهی استقبال کم نظیری از بیت کوین شد و با توجه به تعداد محدود آن استخراج و به دست آوردن آن به یک چالش جهانی تبدیل گردید. گسترش اینترنت و رایانه های شخصی نیز به سهولت استخراج بیت کوین کمک شایان توجهی نمود. بیت کوین در شرایطی به دنیا عرضه شد که رکود اقتصادی و آشفتگی مالی دنیا را احاطه کرده بود. اولین معامله ای که با بیت کوین صورت پذیرفت مربوط به ماه مه سال 2010 میلادی است که در لندن اتفاق افتاد و در جریان آن 2 عدد پیتزا داد و ستد شد.
توسعه و گسترش رمزارزها
بیت کوین به موفقیت هایی دست یافت که توسعه دهندگان و برنامه نویسان در سرتاسر جهان ترغیب شدند تا رمزارزهایی مشابه روانه ی بازار کنند. بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی رسانه های معتبر در حال حاضر بیش از 13500 رمزرز در دنیا وجود دارد. بیت کوین کماکان در صدر این جدول است و سایر رمزارزها به تناسب ارزش جایگاه های مختلفی را پر کرده اند. نوسان قیمت و ارزش در حوزه ی رمزارزها فوق العاده بالاست و سقوط قیمت پدیده ایست که برای کاربران این حوزه آشناست.
در ادامه پدیده هایی مانند قرارداد های هوشمند، متاورس و توکن ها به جذابیت این حوزه افزودند و کاربران بیشتری را به سمت خود جذب کردند. اگر بخواهیم سن رمزارزها را مجاسبه کنیم، شاید به پنجاه سال نرسد. با این حال تحولی که این حوزه در بازارهای مالی دنیا به وجود آورد، چنان قدرتمند و ماندگار بود که به باور بسیاری از کارشناسان و کاربران دنیا می تواند دریچه ای به سوی عصر دیجیتال باشد.
انجام مشاوره تخصصی
با مروری بر تاریخچه رمزارزها یک نکته ی بسیار مهم به چشم می خورد. بشر ذاتا به سمت سیستم های غیرمتمرکز گرایش دارد و رمزارزها در این راستا بسیار موفق عمل کرده اند. در حال حاضر شاهد میلیون ها تراکنش کاربران حوزه ی رمزارز هستیم که در لحظه رقم می خورد. علی رغم نوسان شدید و افت قیمت فاحش بین کوین در ماه های اخیر، کماکان رمزارزها به عنوان یکی از ایده آل ترین و مناسب ترین گزینه های سرمایه گذاری و معامله به حساب می آیند. شما آینده ی رمزارزها را چگونه ارزیابی می کنید؟
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره تخصصی در این زمینه می توانید با مجموعه ی دکتر امیر جوادی در ارتباط باشید.