نحوه رسیدگی در کمیته انضباط کار و چگونگی اعتراض به آراء آن : در اینجا به بررسی نحوه رسیدگی و چگونگی اعتراض به آن می پردازیم . با توضیحات وکیل جوادی همراه شوید…
1- نحوه رسیدگی در کمیته انضباطی کار
رسیدگی در کمیته انضباطی براساس ماده 20 نمونه آئین نامه انضباط کار تهیه شده توسط وزارت کار قطعی ویک مرحله ای می باشد. به این صورت که این مرجع به صورت نهاد مستقل عمل می کند. و رای صادر شده به فوریت حداکثر ظرف 10 از تاریخ اتخاذ تصمیم، ابلاغ وازتاریخ ابلاغ اجرا می گردد. همچنین نحوه رسیدگی با لحاظ سایر مواد آئین نامه نمونه بشرح ذیل می باشد:
1- ماده 15 نمونه آیین نامه انضباط کار (با لحاظ ماده18 قانون کار) در صورت وقوع جرم مقرر می دارد:
چنانچه کارگری به دلیل ارتکاب جرم وشکایت کارفرما علیه نامبرده در مراجع ذیصلاح توقیف گردد. در مدت توقیف ،قرارداد کارگر به حالت تعلیق در می آید و چنانچه مدت توقیف در مراجع مذکور منتهی به حکم محکومیت کارگر نگردد. مدت فوق جزء سابقه خدمت کارگر محسوب می شود. و کارفرما مکلف است علاوه بر جبران ضرر وزیان وارده که مطابق حکم دادگاه به کارگر می پردازد. مزد و مزایای کارگررا نیز پرداخت نماید.. در غیر اینصورت و محکومیت کارگر در مراجع قضایی مدت توقیف جزء سنوات خدمت کارگر محاسبه نمی شود . و مزد و مزایایی به کارگر تعلق نمی گیرد.
بعنوان مثال و مستفاد از آئین نامه انضباطی کار شرکت مخابرات ایران، در صورت وقوع جرمی توسط کارگر در خارج از محل کارگاه وتوقیف مشارالیه توسط مراجع قضایی، مدیر مستقیم پس از اطلاع بلافاصله موضوع را به رئیس کمیته انضباطی اعلام می نماید. رئیس کمیته با توجه به عدم حضور کارگر در محل کارگاه ایشان را احضار و در خصوص غیبت غیر موجه ایام توقیف تحقیق می نماید.
در صورت اقرار به عدم حضور به دلیل توقیف مراجع قضایی، مراتب از طریق کمیته انضباطی به امور کارگزینی اعلام می گردد. کارگزینی تا تعیین تکلیف کارگر قرارداد را معلق اعلام می کند. در صورت محکومیت، مزد ومزایایی به کارگر تعلق نمی گیرد. در غیر این صورت و تبرئه کارگرایام تعلیق جزء سنوات خدمت و کارگر مستحق مزد و مزایای مدت تعلیق می باشد.
2-ماده 19 نمونه آئین نامه کمیته انضباط کار
در صورت وقوع تخلف. (غیبت غیر موجه و تعجبل و تاخیر کارگر) و اعلام مدیر مستقیم به کمتیه انضباطی، کمیته پس از اتمام رسیدگی و ملاحظه اسناد و مدارک موجود در پرونده و توجه به دفاعیات متهم. پس از تشخیص نوع تخلف با در نظرگرفتن مواردی از جمله میزان زیان وارده، آثار سوء اجتماعی واداری، وجود و فقدان سوء نیت و با توجه به موقعیت و سوابق کارگر به طور مستدل و مستند اتخاذ تصمیم می نماید.
3- با وقوع تخلف توسط کارگر با گزارش ارجاعی سرپرستان، روسا و مدیران
کارگر متخلف به کمیته انضباطی معرفی می گردد. و در صورت ارتکاب تخلف واجد عناوین جزایی (جرم) یا حقوقی (مسئولیت مدنی) مانند جعل، الحاق یا مخدوش و تحریف کردن اسناد و مدارک. به قصد سوء استفاده – اهمال وقصوری که موجب بروز حادثه واز بین رفتن و یا آسیب دیدن تجهیزات شرکت. یا منجر به مرگ یا نقص عضوکارکنان –ایراد ضرب وجرح در محل کار- رشوه دادن ورشوه گرفتن، اختلاس، سرقت – تهمت و افتراء به مدیران و سایر کارکنان علاوه بر رسیدگی در کمیته انضباطی به واحدهای حقوقی نیز جهت طرح در مراجع قضایی اقدام خواهد شد.
اعضاء کمیته کار انضباطی در اولین جلسه از میان خود 1 نفر را بعنوان رئیس 1نفر را به عنوان دبیر جلسه انتخاب می کنند. و پس از اولین جلسه باید مشخصات اعضائ وموجودیت خود را کتبا به اداره کارو امور اجتماعی محل اعلام کند.
لیکن با عنایت به این امرکه درکارگاه های خصوصی تدوین آئین نامه انضباطی بنا به اختیارات قانونگذار در ماده 27 وتبصره 2 آن به کارفرما ومصلحت وعرف کارگاه یا براساس « تعداد کارگران آن کمتر یا بیشتر از 35 نفر» توسط کارفرما تهیه می شود. اشخاص حقیقی و حقوقی نیز در صورت مشاهده تخلف هر یک از کارگران موضوع را می توانند به بالاترین مسئول کارگاه گزارش نمایند. بالاترین مسئول کارگاه تخلف را بررسی و چنانچه در حیطه صلاحیت آنها نباشد. مراتب را برای رسیدگی واخذ تصمیم گیری به کمیته ارجاع می نمایند.
لیکن برای نمونه براساس آئین نامه کمیته انضباطی شرکت مخابرات مدیر عامل، اعضاءهیات مدیره، معاونین مدیر عامل و مدیران کل می توانند بدون ارجاع موضوع به کمیته، نسبت به تذکر کتبی (در یک نوبت برای هر موضوع تخلف فرد بی انضباط ) اقدام کنند.
اقدامات دبیر کمیته
دبیر کمیته پس از دریافت گزارش نسبت به دعوت اعضاء جهت تشکیل جلسه اقدام می نماید. کمیته با توجه به شواهد و مدارک مستند بررسی و تحقیقات لازم به عمل آورده وبا رعایت مفاد آئین نامه تصمیم مقتضی را اتخاذ می کند.
کمیته انضباطی کار درصورت احراز تخلف یا تخلفات در مورد هر پرونده صرفا یکی از تنبیهات ماده 9 نمونه آئین نامه انضباطی کاررا اعمال خواهند نمود. و چنانچه تخلفات احراز شده از طبقات مختلف باشد. از تنبیهات مقرر در طبقه بالاتر منظور می گردد.
پس تصمیمات کمیته نباید مغایر با قانون کار، آئین نامه ها ومقررات باشد. و جلسات کمیته با حضور 3 نفر رسمیت یافته و تصمیمات کمیته در کلیه موارد با اکثریت آراء اعضا حاضر معتبر است. و نتیجا در صورت وقوع تخلف واجد عناوین جزائی (جرم) یا حقوقی (مسئولیت مدنی) کارفرما راسا یا از طریق دفاتر حقوقی در مراجع قضایی تعقیب خواهدشد.
2- قطعی بودن تصمیمات کمیته انضباط کار
به صراحت ماده 20 نمونه آیین نامه انضباط کار که اشاره شد:
«تصمیمات کمیته انضباطی کار قطعی وفوری بوده و واحد اداری موظف است تصمیمات مزبور را حداکثر ظرف مدت ده روز از تاریخ اتخاذ تصمیم، ابلاغ و از تاریخ ابلاغ اجرا نماید.»
همانطور که مشخص است در این ماده آئین نامه نسبت به قابلیت تجدیدنظر خواهی اظهار نظر نشده است. ولی قطعی بودن احکام صادره نشان از آن دارد که رسیدگی دو درجه ایی در این نهاد موضوعیت نخواهد داشت. از طرف دیگر اجرای رای نیز براساس سازوکارهای مشخص شده در حکم انضباطی مشخص خواهد شد.
لیکن براساس رویه جاری و وفق بند دودستور العمل شماره 16 روابط کار که کارفرمایان مجاز به تدوین آئین نامه انضباطی کار با استفاده از نمونه آئین نامه انضباطی روابط کار بوده، می توانند در آن موارد و موضوعات مورد نظر وتغییرات لازم را لحاظ وبه تائید وزارت کار وامور اجتماعی برسانند.
برای مثال
به عنوان نمونه شرکت مخابرات ایران در آئین نامه انضباطی خود که با الهام از نمونه آئین نامه انضباط کار می باشد پیش بینی نموده است. چنانچه هریک از طرفین به تصمیمات کمتیه انضباط کار معترض باشند. می توانند به مراجع حل اختلاف کار (موضوع فصل نهم قانون کار ) و دیوان عدالت اداری نسبت به رای صادره اعتراض که این امر مانع اجرای حکم نمی باشد.
حتی در خصوص حکم اخراج که در صورت صدور رای توسط کمیته علاوه بر رعایت مقررات ماده 27 قانون کار کارفرما حق دارد اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کارو در صورت نبود در کارگاه انجمن صنفی و در صورت نبود نماینده کارگر موضوع تبصره 4 ماده 131 قانون کار را اخذ. و در غیر این صورت با تائید و اعلام نظرمثبت هیات تشخیص (موضوع ماده 158 قانون کار) در فسخ قرارداد کار الزامی است. که درنهایت اعتراض محکوم علیه قابل طرح درمراجع حل اختلاف کارگری ودیوان عدالت اداری می باشد .
نتیجتا آراء صادره در کمیته انضباط کاروفق نمونه آئین نامه روابط کار ماده 20 قطعی و به فوریت قابل اجرا می باشد. زیرا اساسا فلسفه وجودی آئین نامه انضباطی کار ایجاب می کند اثر آراء صادره به نحو آنی به منصه ظهور برسد.
چنانکه در آئین نامه انضباطی کار شرکت مخابرات ایران (بعنوان نمونه )در مواد 10و17 پیش بینی شده است:
تمامی آراء صادره و تصمیمات ونظرات کمیته انضباط کار که در چارچوب مقررات قانون کار و موازین آئین نامه انضباط با اکثریت. (باحضور 3عضو رسمی واخذ تصمیم با اکثریت آراء ) اخذ گردیده اثر فوری داشته و به فوریت قابلیت اجراءخواهد داشت. و بر اساس ماده 17چنانچه هریک از طرفین به تصمیمات کمیته انضباط کار معترض باشند. می توانند به مراجع حل اختلاف (موضوع فصل نهم قانون کار) مراجعه ودر خواست رسیدگی کنند.
سلام آیا به اعضای کمیته انظباطی حق الجلسه تعلق می گیره لطفا راهنمایی کنید و آئین نامه ای دارد بفرمائید
سلام
آیا سازمان بازرسی می تواند به شرکتی دستور بدهد فردی را در کمیته انضباطی کار محکوم کنند؟
سلام
شرکت ما خودش کمیته انضباطی دارد ولی ارجاع دارن به کمیته انضباطی شهرداری و رای دادن آیا میتونم اعتراض کنم و ارجاع بدند به کمیته انضباطی شرکت خودمان