جرایم مرتبط با رمزارزها به جرایم و تخلفاتی اشاره می کند که در بستر رمزارز ها شکل گرفته اند و به موازات آن گسترش یافته اند. به طور کلی رمزارزها تغییرات و تحولات بسیار زیادی را در زندگی بشر به وجود آوردند. بخشی از این تحولات بسیار مثبت و کارآمد بود. به طوری که امروزه به یکی از حوزه های امن و شناخته شده ی سرمایه گذاری در دنیا تبدیل شده و بازار های مالی را از حالت یکنواختی خارج ساخته است. اما روی دیگر سکه را نیز بایستی در نظر داشت. همانند هر حوزه ی دیگری مجرمین همواره به دنبال نفوذ و ورود به آن هستند. به طوری که در حال حاضر با پدیده ای به نام جرایم مرتبط با رمزارزها روبرو هستیم.
مسأله ای که این قضیه را کمی پیچیده تر کرده است، عدم قانونگذاری مناسب در این زمینه است. در شرایط فعلی هیچگونه فانون منسجمی در زمینه ی رمزارز ها به چشم نمی خورد. اما این به معنای عدم قانونمند بودن این حوزه نیست. بلکه کارشناسان معتقدند با استناد به تفسیر سایر قوانین می توان راهکارهای قانونی چنین مسائلی را استخراج نمود و به کار بست. البته عملکرد سال های اخیر قوه ی قضاییه نیز این مطلب را تأیید کرده است. در ادامه با ما همراه باشید.
جرایم مرتبط با رمزارز ها را بیشتر بشناسیم.
اگر بخواهیم جرایم مرتبط با رمزارزها را دقیق تر تجزیه و تحلیل کنیم بهتر است ابتدا نگاهی به ساختار آن داشته باشیم. رمزارزها نوعی دارایی دیجیتال به حساب می آیند که بر پایه ی سیستم غیرمتمرکز شکل گرفته اند. سیستم غیرمتمرکز به این معناست که هیچ دولت، نهاد، شخص و گروه خاصی بر آن نظارت ندارد. روش های معامله و تبادلات به صورت مستقیم است و تمامی تراکنش ها در شبکه ای موسوم به بلاکچین صورت می پذیرد. البته امنیت شبکه ی بلاکچین فوق العاده بالاست و تمامی داد و ستد ها و تراکنش ها ثبت می شود. تغییر این تراکنش ها معمولا غیرممکن است. از این رو جرایم مربتط با رمزارزها در این مرحله به ندرت رخ می دهد.
به طور کلی جرایم مرتبط با رمزارزها به جرایم و تخلفاتی اشاره می کند که به صورت آشکار قانون را دور می زند و یا عملی خلاف قوانین موجود رخ می دهد. مجرمین این حوزه با مجرمین عادی تفاوت های بسیار زیادی دارند و فوق العاده باهوش هستند. بدیهی است که پیگیری قضایی، انجام تحقیقات و جمع آوری اطلاعات در رابطه با آنها بسیار دشوار خواهد بود. اما بدین معنا نیست که جرایم مرتبط با رمزارزها قابل شکایت و پیگیری نیست. در حال حاضر پرونده های کیفری بسیار زیادی در این رابطه توسط سیستم قضایی ایران در جریان است و امکان شکایت از جرایم مرتبط با رمزارزها برای تمامی افراد وجود دارد. در ادامه به شرح مهم ترین جرایم مرتبط با رمزارز ها خواهیم پرداخت:
پولشویی
پولشویی یکی از شناخته شده ترین جرایم سازمان یافته به شمار می رود. پدید آمدن پدیده هایی نظیر ارز دیجیتال جرایمی مانند پولشویی را با تحولات بسیار زیادی مواجه ساخت و روش های پیشرفته تری پیش روی مجرمین این حوزه قرار دارد. ساختار رمزارزها و شبکه ی بلاکپین به گونه ای طراحی شده است که در تراکنش های مالی اثری از نام فرستنده و گیرنده نیست. در حقیقت همه ی تراکنش ها از طریق آدرس کیف پول افراد صورت می پذیرد. سقف محدودی هم برای تراکنش ها و تبادلات مالی در نظر گرفته نشده و افراد تا هر میزانی که مایل باشند می توانند رمزارز با یکدیگر تبادل کنند.
نکته ی مهم دیگر هم به بین المللی بودن و غیرمتمرکز بودن این سیستم باز می گردد. شما از هر نقطه ی جغرافیایی که به اینترنت دسترسی دارید از طریق یک کیف پول دیجیتال می توانید تبادلات خود را انجام دهید. عدم قوانین کافی را نیز بایستی در نظر داشت. همه این موارد منجر گردیده تا حوزه ی رمزارزها به یک بستر مناسب برای پولشویی تبدیل شود. البته در سال های اخیر به دنبال شدت گرفتن پولشویی از طریق رمزارزها شاهد پیگیری ها و مداخلات قضایی زیادی در این رابطه هستیم و امکان پیگیری و شناسایی مجرمین تا حد زیادی وجود دارد.
فرار مالیاتی
تبادلات رمزارزها هیچگونه مالیاتی در بر نداردو تنها مبلغی تحت عنوان کارمزد از شما کسر می گردد. غیرمتمرکز بودن این سیستم نیز نظارت مستقیم دولت ها را بر آن غیرممکن ساخته است. از این چندان دور از دهن نیست که دولت های بسیاری با جرایمی نظیر فرار مالیاتی مواجه شوند.
تأمین مالی تروریسم
شاید بتوان گفت تأمین مالی تروریسم یکی از سیاه ترین چهره های رمزارزها در سطح دنیاست. به دلیل قوانین و مقررات سختگیرانه ای که در این رابطه وجود دارد، در بسیاری از کشورهای دنیا محدودیت هایی جهت جلوگیری از تأمین مالی تروریسم در نظر گرفته شده است. ساختار و نحوه ی عملکرد رمزارزها توانسته این محدودیت ها را تا حد زیادی از میان بردارد و در سال های اخیر شاهد موارد بسیار زیادی از تأمین مالی تروریسم توسط بسیاری از نهاد ها و کشور ها در سطح دنیا بوده ایم.
کلاهبرداری رمزارزها
یکی از جرائم مهم و قابل توجه در حوزه ی رمزارزها انواع کلاهبردای است. مجرمین از طریق روش های بسیار گوناگونی اقدام به فریب افراد می کنند و بستر بسیار محیاست که دارایی های آن را تصاحب کنند. در کشور ما بیشترین آمار جرایم مرتبط با رمزارزها به این دسته تعلق دارد.
جرایم سایبری
سیگنال فروشی، فیشینگ، فروش توکن های تقلبی و یا بی ارزش و تبلیغات های فریبنده را می توان به عنوان بخشی از جرایم سایبری این حوزه معرفی نمود.
انجام مشاوره حقوقی
با توجه به گسترش جرایم مرتبط با رمزارزها در سال های اخیر ابزار ها و روش های بسیار مختلفی به منظور نظارت و جلوگیری از بروز چنین جرایمی پدید آمده است. البته نقش دولت ها و کنوانسیون های بین المللی در این رابطه را نباید فراموش کرد. به همین دلیل می توان انتظار داشت که در آینده ای نزدیک شاهد کاهش آمار جرایم مرتبط با رمزارزها خواهیم بود. اما واقعیتی که در حال حاضر وجود دارد خطرات و جرایمیست که کاربران این حوزه را به شدت تهدید می کند و ریسک سرمایه گذاری را افزایش می دهد.
اکثریت قربانیان این جرایم از ناحیه ی عدم آگاهی خود ضربه خورده اند. بنابراین توصیه می کنیم که برای کسب نتایجی بهتر و موفقیت آمیز آگاهی های خود را در این رابطه افزایش دهید. حضور وکیل متخصص و باتجربه در این امر می تواند روند دادرسی پرونده ی شما را شتاب بخشد و ضمن جلوگیری از اطاله ی دادرسی پرونده بهترین نتایج را برای آن رقم بزند.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با مجموعه ی دکتر امیر جوادی در ارتباط باشید.