دعاوی ارزی پیرامون مسائل حقوقی و کیفری مرتبط با ارز و تعهدات ارزی شکل می گیرد و با آثار و تبعات حقوقی متعددی همراه می باشد. بسیاری از پرونده های دعاوی ارزی به دنبال بحران های اقتصادی به وجود آمده اند و از ابعاد گوناگونی می توانند مورد نقد و بررسی قرار بگیرند. هرچند این دعاوی چندان رایج نیستند و شامل موارد محدودی می باشند. اما با توجه به پیچیدگی و حساسیت موضوع، قانونگذار توجه ویژه ای به آن داشته و از این رو قابل طرح در تمامی محاکم دادگستری می باشند.
در حال حاضر ضرورت و اهمیت ارز و تأثیر آن در اقتصاد داخلی یک کشور بر کسی پوشیده نیست. به نحوی که بسیاری از بانک های داخلی در راستای حمایت از کسب و کار ها و مبادلات خارجی اقدام به ارائه ی تسهیلات ارزی نموده و از این طریق حمایت خود را اعلام کرده اند. به نظر شما چه عواملی در به وجود آمدن دعاوی ارزی تأثیر دارند؟ در ادامه با ما همراه باشید.
ارز به چه معناست؟
امروزه ارز نقش مهمی در تبادلات و فعالیت های تجاری افراد و شرکت های تجاری ایفا می کند. در یک تعریف ساده ارز به واحد پول رایج کشور های خارجی گفته می شود که به منظور تبادلات اقتصادی و تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل ارزش و اهمیت بالای ارز در چرخه ی اقتصادی یک کشور انواع و اشکال گوناگونی از آن وجود دارد، از جمله ارز دانشجویی، ارز مسافری، ارز دولتی، ارز صادراتی و … . این ارز ها به شکل اسکناس، چک یا حواله توسط دولت توزیع می شود. هر یک از این ارز ها کارکرد و اهداف مختلفی را دنبال می کنند و به همین دلیل ممکن است با نرخ های متفاوتی نیز عرضه شوند.
منظور از نرخ ارز مقدار واحد مشخصی از پول ملی است که در برابر هر واحد ارز قرار دارد و باید برای آن پرداخت شود. تمامی تبادلات و خرید و فروش انواع ارز از طریق صرافی های معتبر صورت می پذیرد و قیمت ها به صورت لحظه ای در اختیار متقاضیان قرار دارد. در حال حاضر ارز های دلار و یورو جزء شناخته شده ترین ارز ها به حساب می آیند. به طوری که بسیاری از تبادلات و فعالیت های تجاری بر اساس این دو ارز صورت می پذیرد.
با توجه به تقاضای بالای این ارز ها طبیعتا شاهد نوسان قیمت بیشتری در این رابطه هستیم. همانطور که می دانید بسیاری از امور تجاری داخل کشور ما بر اساس قیمت این دو ارز تعیین می شوند. از جمله قیمت گذاری بسیاری از کالاهای وارداتی که متقاضیان زیادی هم دارند. طبیعتا هرگونه اخلال در سیستم توزیع ارز می تواند اقتصاد کشور را با خطرات و مشکلاتی جدی مواجه سازد.
نگاهی به دعاوی ارزی
همانطور که اشاره کردیم قیمت های ارز به صورت لحظه ای در حال تغییر است. چنین امری عمدتا به دنبال عدم ثبات اقتصادی و بحران های ناشی از آن ایجاد می گردد و عوامل بسیار زیادی در ایجاد آن سهیم هستند. امری که متاسفانه در شرایط فعلی جامعه ی ایران به چشم می خورد و افزایش نرخ ارز به صورت غیرقابل پیش بینی جریان دارد. چنین امری می تواند مشکلات بسیار زیادی را به وجود بیاورد و انجام تعهدات ارزی را دشوار تر نماید.
از سوی دیگر چنین وضعیتی، زمینه و فضای کشور را برای ارتکاب جرائم و دعاوی ارزی مساعد تر می کند. به طوری که در سال های اخیر شاهد وقوع جرائم بسیار زیادی در زمینه ی ارز و تبادلات ارزی بوده ایم. جدا از واکاوی علل چنین امری، یافتن راهکارهای قانونی برای پایان دادن به این اختلافات بسیار حائز اهمیت است. در حال حاضر مجموعه مقررات ارزی به شکل یک بخشنامه از سوی بانک مرکزی ایران به تمامی شعب ارزی بانک ها ابلاغ شده که شرح کاملی از قوانین این حوزه را در بر می گیرد.
چنانچه موضوع خواسته از نوع وجه نقد باشد، دادگاه محل اقامت خوانده به عنوان دادگاه صالح رسیدگی به دعاوی ارزی شناخته می شود. هرگاه خوانده خارج از ایران سکونت داشته باشد، دادگاه حقوقی تهران به عنوان مرجع صالح رسیدگی به دعوی شناخته می شود. بنابراین نیازی به طرح دعوی در خارج از کشور نیست. متذکر می شویم که نحوه ی اجرای احکام در دعاوی ارزی همانند دعاوی مالی می باشد و امکان توقیف اموال خوانده وجود دارد. ضمن اینکه تمامی قوانین محکومیت های مالی در رابطه با دعاوی ارزی قابل اعمال خواهد بود.
انواع دعاوی ارزی
- مسائل مرتبط با حوالجات ارزی
- مسائل حقوقی مرتبط با معاملات ارزی
- عدم انجام تعهدات ارزی
- مطالبات ارزی
- کلاهبرداری های ارزی
- نقض قوانین بانکی و بین المللی
- پولشویی
- مسدود شدن حساب های ارزی
- نقض قوانین تحریم
- اخلال در نظام اقتصادی
- پرداخت خسارت تأخیر تأدیه
وکیل دعاوی ارزی
دعاوی ارزی حوزه ای پیچیده و نوپاست که از جنبه های حقوقی متعددی برخوردار می باشد. به عبارت دیگر یک حوزه ی تخصصی پیش روی ما قرار دارد که به دنبال نوسان های اقتصادی موجود مدام در حال تغییر و تحول است و از جهات گوناگونی می توان به آن پرداخت. وکیل دعاوی ارزی تخصصی است که در راستای دعاوی ارزی و موضوعات مرتبط با آن شکل گرفته و به صورت متمرکز و تخصصی در این حوزه فعالیت می کند.
پیچیدگی و پراکندگی قوانین و مقررات این حوزه در روند دادرسی پرونده های دعاوی ارزی تأثیرگذار بوده و اهمیت و جایگاه وکیل متخصص و توانمند را بهتر و بیشتر نشان می دهد. وکیل دعاوی ارزی با سال ها فعالیت در عرصه ی وکالت دعاوی ارزی و مطالعات مستمر در این حوزه بر تمامی قوانین و مقررات این حوزه مسلط است. از این رو با تکیه بر دانش و تجارب خود که در طول سالیان متمادی کسب کرده است و از طریق ارائه ی بهترین راهکار های حقوقی می تواند پرونده ی شما را در درست ترین مسیر قانونی قرار دهد و بهترین نتایج را برای آن رقم بزند.
نکته ی مهم دیگری که حائز اهمیت است مسأله ی اطاله ی دادرسی پرونده های دعاوی ارزی می باشد. اطاله ی دادرسی به شرایط طولانی شدن مدت زمان رسیدگی به یک پرونده اشاره می کند. حضور وکیل دعاوی ارزی به میزان قابل ملاحظه ای می تواند از اطاله ی دادرسی چنین پرونده هایی جلوگیری نماید. ضمن اینکه مدت زمان رسیدگی به پرونده کاهش یافته و روند رسیدگی به آن تسریع می یابد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با مجموعه ی دکتر امیر جوادی در ارتباط باشید.
[…] طور کلی از مهم ترین دعاوی ارزی می توان به موارد زیر اشاره […]