دعاوی ملکی به پرونده ها و اختلافاتی اشاره می کند که پیرامون ملک و متعلقات آن صورت پذیرفته است و اصطلاحیست که مختص اموال غیرمنقول شناخته می شود. با توجه به آمار های موجود، بیشترین تعداد پرونده های دادگستری در سال های اخیر در رابطه با موضوعات ملکی شکل گرفته است. علت چنین امری از پیچیدگی و تخصصی بودن این پرونده ها ناشی می گردد. از سوی دیگر بیشتر این پرونده ها با مسأله ی اطاله ی دادرسی مواجه می شوند که به دنبال آن پرونده ممکن است برای ماه ها و سال ها در دادگستری بلاتکلیف بماند.

نگاهی به دعاوی ملکی

با توجه به حجم بی سابقه ی معاملات ملکی در سال های اخیر چندان دور از ذهن نیست که با اختلافات حقوقی متعددی مواجه باشیم. به دنبال گسترش معاملات مسکن و افزایش سرمایه گذاری های افراد در این حوزه، شکل روابط و معاملات افراد با پیچیدگی های بیشتری همراه شد و به مرور زمان مسائل و مشکلات بیشتری پدید آمد.

دعاوی ملکی حوزه ای بسیار گسترده و پیچیده را شامل می گردد و طیف وسیعی از موضوعات را در بر می گیرد. در رابطه با علل و منشأ این دعاوی باید گفت موارد متعددی دخیل هستند که بخش عمده ای از آنها به عدم آگاهی های حقوقی افراد باز می گردد. البته اشتباهات و اختلافات شخصی افراد نیز در این رابطه دخیل اند. به طور کلی با توجه به شرایط موجود در کشور مسأله ی مسکن با بحران های بسیار زیادی روبرو می باشد. نوسانات ارزی، مشکلات اقتصادی،معضلات اجتماعی متعدد و بسیاری عوامل دیگر به بحران مسکن دامن زده و به دنبال آن بروز اختلافات حقوقی به خصوص در زمینه ی امور ملکی، در سطح جامعه افزایش یافته است.

دعاوی ملکی

انواع دعاوی ملکی

همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم دعاوی ملکی با توجه به علل و روند دادرسی با یکدیگر متفاوت بوده و در یک دسته بندی کلی به شرح زیر تقسیم می شوند:

دعاوی ملکی حقوقی

دعاوی ملکی حقوقی شامل آن دسته از دعاوی ملکی می باشد که پیرامون مسائل حقوقی شکل گرفته اند. بیشترین تعداد پرونده های مرتبط با موضوعات ملکی در همین دسته قرار می گیرند. این دعاوی از طریق ارائه ی دادخواست حقوقی آغاز می شوند و تعدادی از آنها از طریق شورای حل اختلاف نیز قابل طرح هستند. بیشتر این دعاوی با حل اختلافات و جبران خسارات احتمالی به پایان می رسد و مجازات های کیفری برای آنها قابل تعریف نیست.

در نظر داشته باشید که این دعاوی به دو دسته ی دعاوی مالی و غیرمالی تقسیم می شوند. همچنین در رابطه با این دعاوی دادگاه محل وقوع ملک به عنوان دادگاه صالح رسیدگی به پرونده شناخته می گردد.

از مهم ترین دعاوی ملکی حقوقی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • خلع ید
  • تصرف عدوانی
  • فک رهن
  • مسائل مرتبط با سرقفلی
  • الزام به تنظیم سند رسمی
  • الزام به دریافت پایان کار
  • الزام به تحویل ملک

دعاوی ملکی کیفری

هرگاه در موضوع شکایت موضوعات ملکی به مسائلی نظیر تخلفات ملکی ،کلاهبرداری و هرگونه ارتکاب جرم اشاره گردد و وقوع جرم محرز باشد، می تواند به عنوان یکی از مصادیق دعاوی ملکی کیفری شناخته شود. در این دسته از دعاوی شکایت علیه فرد می تواند مطرح گردد و به نوعی خوانده در مقام متهم قرار می گیرد، اما موضوع جرم می تواند در زمینه ی امور ملکی باشد. طرح شکایت از سوی شاکی خصوصی یا مدعی العموم آغاز می گردد و ماهیت بیشتر این دعاوی کیفری است. دادگاه صالح رسیدگی به این دعاوی دادگاه محل وقوع ملک می باشد.

از مهم ترین این دسته شامل موارد زیر می باشد:

  • جعل اسناد ملکی
  • تغییر کاربری اراضی بدون مجوز های قانونی
  • معامله ی معارض
  • فروش مال غیر
  • خیانت در امانت
  • معامله با سند جعلی
  • کلاهبرداری های ملکی

دعاوی ملکی ثبتی

بخش عمده ای از دعاوی ملکی ثبتی در زیر مجموعه ی دعاوی ملکی حقوقی قرار می گیرند. به عبارت دیگر موضوع بیشتر این دعاوی در زمینه های حقوقی است با این تفاوت که بیشتر این دعاوی و اختلافات در مراحل ثبت ملک رخ می دهد.

از مهم ترین دعاوی این دسته می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ابطال سند رسمی
  • دعاوی افراز ملک
  • ابطال اجرائیه ثبتی
  • توقیف عملیات اجرایی
  • ابطال مراحل ثبتی
  • ابطال سند معارض

وکیل ملکی

دعاوی ملکی دارای پیچیدگی های متعددی هستند و زمانی که با آن مواجه می شوید مسیر های قانونی ناشناخته ای پیش روی شما قرار می گیرند. این پیچیدگی ، تخصصی بودن این دعاوی را به شکل بهتری تبیین می کند و لزوم حضور وکیل متخصص بیشتر نمایان می گردد. وکیل ملکی تخصصی است که در چنین مواقعی مطرح می گردد و به عنوان یک نیروی متخصص و توانمند می تواند مسیر قانونی درست را به شما نشان دهد.

از نظر حقوقی تمامی وکلای دادگستری که دارای پروانه وکالت هستنند می توانند به پرونده ها و دعاوی ملکی ورود کرده و وکالت آن را بر عهده بگیرند. اما از باب تجربه و تخصص تفاوت های مهمی وجود دارد که نباید از آن غافل شد. با تخصصی شدن بسیاری از امور و مشاغل در سال های اخیر بحث تخصصی شدن وکالت بیش از پیش مطرح گردید و به عنوان یک نیاز ضروری شناخته شد.

وکیل ملکی به شکل بهتری می تواند دعاوی ملکی را تجزیه تحلیل کرده و با تسلط کاملی که بر قوانین این حوزه دارد،بهترین مشاوره های حقوقی و راهکار ها را به موکلین خود ارائه دهید. ضمن اینکه با سال ها فعالیت متمادی و مطالعه ی مستمر در این عرصه از تجاربی ارزشمند برخوردار است که می تواند بهترین نتایج را برای پرونده ی شما رقم بزند.

در پایان به مسأله ی اطاله ی دادرسی اشاره می کنیم که در رابطه با بسیاری از پرونده های ملکی به چشم می خورد. حضور وکیل ملکی در چنین شرایطی می تواند روند دارسی و رسیدگی به پرونده را تسهیل نموده و در صدور رأی مقتضی دادگاه تأثیرگذار باشد. ضمن اینکه پرونده ی شما در کوتاه ترین زمان ممکن به پایان می رسد.

انجام مشاوره حقوقی

بیشتر دعاوی ملکی با دو مشکل اصلی پیچیدگی و اطاله ی دادرسی مواجه هستند. از سوی دیگر عدم اطلاعات کافی افراد در رابطه با مسائل و نکات حقوقی همیشه مناسب ترین بستر برای بروز اختلافات حقوقی به شمار می رود. تجربه نشان داده انجام یک مشاوره ی حقوقی ساده و یا اطلاع از قانون و مقررات مربوطه به شکل قابل ملاحظه ای در جلوگیری از بروز این اختلافات مؤثر است.

مراحل قانونی این دعاوی با چالش های متعددی همراه می باشد و همین احتمال تضییع حقوق افراد را بیشتر مطرح می کند. چرا که گاه طی کردن یک مسیر اشتباه  و یا دفاع نادرست می تواند مسیر پرونده را تغییر داده و آرایی نادرست صادر گردد. با این وصف اهمیت انتخاب وکیل ملکی متخصص و توانمند

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با دکتر امیر جوادی در ارتباط باشید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *