وکیل پولشویی و مجازات آن در قوانین ایران

وکیل پولشویی : پولشویی فرایندی برای مشروعیت بخشیدن به پول و دارایی های کثیف و نامشروع است. اموال و دارایی هایی که از طریق خلاف و نامشروع به دست می آید از نظر قانونی قابل پیگیری هستند. به همین منظور خلافکاران در صدد راه و روش هایی هستند که بتوانند از طریق آن به ثروت های غیرقانونی خود مشروعیت بخشیده و سرمنشأ آن را به نحوی پنهان کنند.

امروزه در بیشتر نظام های حقوقی دنیا قوانین و مصوبات سرسختانه ای در رابطه با پولشویی به تصویب رسیده است. به طوری که در سطح جهانی شاهد یک اتحاد و همکاری همه جانبه و پویا در این زمینه هستیم. با این حال این جرم کماکان پیچیده تر و ناشناخته تر از قبل در جریان است .مانند پولشویی از طریق رمزارز ها که به مراتب پروسه ای پیچیده تر و گسترده تر است. شما چقدر با جرم پولشویی و مجازات آن در قوانین ایران آشنایی دارید؟ در ادامه با وکیل جوادی همراه باشید.

پولشویی چیست ؟

پولشویی تبدیل سود حاصل از خلاف ، فساد ، جرم و روش های نامشروع به پول قانونی و مشروع می باشد. در اصطلاح راهی برای شستن پول های کثیف و تبدیل آن به اموال و دارایی های مشروع می باشد. با این روش می توان به اموال نامشروع مشروعیت بخشید و طوری وانمود کرد که گویا از طریق مشروع به دست آمده است.

در فرایند پول شویی افراد از طریق ارتکاب جرم و خلاف ثروت نامشروع و غیرقانونی به دست می آورند و سپس از طریق تزریق پول به بازار های مخصوص و گردش آن، ثروت کثیف خود را تطهیر نموده و صورت مشروع و قانونی به آن می بخشند. طبیعی است که با چرخه های مداوم پول از طرق مختلف سرمنشا آن پنهان شده و به مرور زمان از بین می رود. در نتیجه اموال و ثروت های غیرقانونی از دید قانون پنهان می شوند و با گمنام کردن مبدا به وجود آمدن آن می توان به راحتی ثروت مشروع به وجود آورد.

وکیل پولشویی

در دهه ی 30 میلادی آمریکا ممنوعیت فروش الکل را اعمال نمود و فردی به نام آل کاپون که در رأس یک گروه تبهکاری قرار داشت با خریداری تعداد زیادی رختشورخانه از طریق درآمد های غیرقانونی و نامشروع خود توانست منشأ دارایی های خود را پنهان کند. حسابرسی و رسیدگی به درآمد و دارایی های حاصل از رختشورخانه برای دولت کار آسانی نبود و بدین ترتیب آل کاپون توانست بخش زیادی از ثروت نامشروع خود را وارد چرخه ی اقتصادی کشور کند. نام پولشویی از این واقعه برگرفته شده است.هرچند اولین شواهد پولشویی را می توان در دوران باستان مشاهده کرد.

فرار مالیاتی نیز یکی دیگر از دلایل پولشویی تلقی می گردد. بسیاری از افراد ثروتمند برای امتناع از پرداخت مالیات و یا حساب سازی غیرواقعی به پولشویی روی می آورند.

پولشویی از چه طریقی صورت می پذیرد؟

پولشویی جرمی است که به دنبال جرایم اولیه شکل می گیرد. یعنی در ارتباطی مستقیم با آن است و قطع به یقین به همراه جرم پولشویی بایستی به دنبال جرایمی دیگری نیز بود. قاچاق مواد مخدر ، قاچاق انسان ، قاچاق اعضای بدن ، اختلاس ، قاچاق اسلحه ، رشوه و جرایم مشابه دیگر از جمله جرایم اولیه ای هستند که برای تطهیر ثروت و دارایی های حاصل از آن می توان از طریق پولشویی اقدام نمود.

با توجه به نوع جرم ارتکابی و میزان مبلغی که که به تطهیر نیاز دارد روش های مختلفی برای پولشویی به کار گرفته می شود. از جمله روش های پولشویی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راه اندازی قمارخانه
  • کارخانه
  • تاسیس بانک و موسسات مالی و تجاری
  • کارآفرینی
  • سرمایه گذاری های کلان برون مرزی
  • افتتاح حساب های بانکی متعهد در کشور های خارجی و استفاده از روش های بانکی
  • معاملات پولی متمرکز
  • قاچاق فله ای پول
  • خرید سهام و سهام بندی
  • انجام مبادلات ارزی

آشنایی با انواع پولشویی

پولشـویی درونی

در این نوع پولشویی تمامی عملیات تطهیر و مشروع سازی پول غیرقانونی و کثیف در داخل مرز های یک کشور صورت می پذیرد.

پولشویی بیرونی

در روش پولشویی بیرونی تمامی پول های نامشروع به دست آمده در خارج از کشور به دست می آید و در خارج از کشور نیز تطهیر می شود.

پولشویی مهار شونده

از طریق این روش پول های نامشروع و غیرقانونی را می توان در داخل کشور به دست آورد و در خارج از کشور تطهیر و مشروع نمود.

پولشویی وارد شونده

پولشویی وارد شونده روشی است که پول و دارایی های نامشروع در خارج از کشور به دست می آید و در داخل کشور تمیز و قانونی می شود.

آشنایی با مراحل پولشویی

تزریق

تزریق تخستین گام از فرایند پولشویی به حساب می آید. در این مرحله پول کثیف و نامشروع توسط کارگزاران وارد چرخه ی اقتصادی شده و به سیستم مالی و بانکی تزریق می شود.

لایه بندی

لایه بندی مهم ترین و پیچیده ترین قسمت از فرایند پول شویی به شمار می رود. در این مرحله با اجرای روش های پیچیده و توسط تراکنش های مختلف می توان سرمنشأ پیدایش پول را به مرور پنهان نمود و در اصل صورت مسأله را تغییر داد.

ادغام و یکپارچه سازی

مرحله ی ادغام و یکپارچه سازی زمانی صورت می پذیرد که تمامی مراحل فرایند پولشویی به خوبی پیش رفته و از طریق نقل و انتقال و انجام معاملات متعدد می توان یک روال معمول و قانونی را در پیش گرفت.

پول شویی چه آثاری از خود به جای می گذارد؟

پولشویی جرمیست که با پیامدها و تبعات فرعی فراوانی همراه است. باید در نظر داشت که در کنار جرم پولشویی ، جرم یا جرایم دیگری نیز صورت پذیرفته که باید برای شناسایی و پیگیری آن نیز اقدام کرد. از مهم ترین آثار منفی پول شویی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • بروز بی ثباتی و ضعف در بازار های مالی داخلی و جهانی
  • بروز تغییرات جبری و ناخواسته در رابطه با تقاضای پول و تسهیلات بانکی
  • آلودگی بازارهای مالی
  • ظهور نوسانات شدید در نرخ بهره و سود بانکی
  • خروج پیش بینی نشده سرمایه های داخلی از کشور
  • عدم اعتماد مردم نسبت به نظام های مالی
  • تضعیف بخش خصوصی
  • فرار مالیاتی
  • عدم امکان پیگیری جرایم مرتبط با پولشویی
  • پنهان کردن آثار جرم
  • قدرت گرفتن مجرمین

نگاهی به مجازات پولشویی در قوانین ایران

با توجه به قانون مبارزه با پول شویی مصوب 1368 عمل پولشویی جرم تلقی می گردد و برای مرتکبین آن مجازات در نظر گرفته شده است. در ماده ی 9 قانون مبارزه با پولشویی بیان شده است:

مرتکبین جرم پولشویی علاوه بر استرداد درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم مشتمل بر اصل و منافع حاصل (و اگر موجود نباشد، مثل یا قیمت آن) به جزای نقدی به میزان یک چهارم عواید حاصل از جرم محکوم می‌شوند که باید به حساب درآمد عمومی نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واریز گردد.
‎‎‎‎‎

  1. تبصره 1 – چنانچه عواید حاصل به اموال دیگری تبدیل یا تغییر یافته‌ باشد، همان اموال ضبط خواهدشد.
    ‎‎‎‎‎
  2. تبصره 2- صدور و اجراء حکم ضبط دارایی و منافع حاصل از آن در صورتی است که متهم به لحاظ جرم منشأ، مشمول این حکم قرار نگرفته‌ باشد.
    ‎‎‎‎‎
  3. تبصره 3 – مرتکبین جرم منشأ، در صورت ارتکاب جرم پولشویی، علاوه بر مجازاتهای مقرر مربوط به جرم ارتکابی، به مجازات های پیش‌بینی شده در این قانون نیز
    محکوم خواهند شد.

وکیل پولشویی در تهران و شهرستان

پولشویی یکی از پیچیده ترین ترین جرایم سازمان یافته است که متاسفانه یکی از بالاترین رتبه های جهانی را در این زمینه داراست. با این حال امکان گزارش و پیگیری جرایم مرتبط با پول شویی در ایران وجود دارد . هرچند زیرساخت های کافی برای مبارزه با پول شویی در ایران در حال توسعه و گسترش است. با این حال نهادهای نظارتی و قوه ی قضاییه ی ایران نقش مؤثری را در این زمینه ایفا می کنند.

با توجه به اهمیت مبارزه با پول شویی رسیدگی به این جرایم در صلاحیت شعب خاصی از دادگاه های تهران قرار گرفته است. بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری در کنار نهادهای ناظر نقش مهمی در مبارزه با پول شویی ایفا می کنند . با این حال امکان طرح شکایت و تقاضای رسیدگی در این زمینه برای همه ی افراد وجود دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره ی حقوقی در این زمینه می توانید با مجموعه ی وکیل جوادی در ارتباط باشید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *