علل و عوامل تخلیه املاک مسکونی

علل و عوامل تخلیه املاک مسکونی با املاک تجاری متفاوت است و به عنوان یکی از رایج ترین دعاوی حقوقی سال های اخیر شناخته می شود. وصف مسکونی و تجاری موضوعیست که در جواز شهرداری هر ملکی مشخص می شود و به کاربری آن اشاره می کند. بدیهی است که املاک مسکونی به املاکی اشاره می کند که به منظور سکونت و زندگی افراد در نظر گرفته می شود و از طریق قرارداد اجاره یا فروش قابل واگذاری به غیر است.

در روابط موجر و مستأجر چالش ها و مسائل حقوقی متعددی به چشم می خورد که یکی از آنها بحث تخلیه املاک مسکونی است. به نظر شما مهم ترین علل و عوامل تخلیه املاک مسکونی چیست؟ آیا تخلیه املاک مسکونی منوط به منقضی شدن مهلت قرارداد اجاره است؟ یا این امکان نیز وجود دارد که قبل از منقضی شدن آن بتوان برای تخلیه ملک اقدام نمود؟ در ادامه با ما همراه باشید.

علل و عوامل تخلیه املاک مسکونی

تخلیه ملک مسکونی به چه معناست؟

از نظر حقوقی تخلیه ی ملک مسکونی به معنای اخذ دستور قضایی مبنی بر خالی کردن و باز پس گیری ملک مسکونی است. بایستی در نظر داشت که از نظر حقوقی علل و عوامل تخلیه املاک مسکونی با املاک تجاری متفاوت است. قانون روابط موجر و مستأجر و آیین نامه های مرتبط با آن از جمله قوانینی به شمار می روند که در این زمینه قابل استناد هستند.

دعوای تخلیه املاک هنگامی مطرح می شود مالک مال غیرمنقول در صدد تخلیه و باز پس گیری ملک مسکونی خود است. ملک مسکونی ممکن است تحت شرایطی مانند انعقاد قرارداد اجاره به دیگری واگذار گردد. در نتیجه مستأجر مالک منافع ملک شناخته می شود و می تواند تصرفات قانونی خود را آغاز کند. هر قرارداد اجاره ای دارای مهلت زمان مشخص و معینی است که در سررسید آن قرارداد اجازه منقضی می گردد. منقضی شدن قرارداد اجاره به معنی پایان یافتن تصرفات قانونی مستأجر است و به حکم قانون بایستی به موجر بازگردانده شود.  البته مستأجر ملک مسکونی با تمدید مجدد قرارداد اجاره و یا با رضایت موجر می تواند کماکان به تصرفات قانونی خود ادامه دهد.

در غیر این صورت موظف است برای تخلیه ی ملک و بازگرداندن آن اقدام نماید. حال اگر بنا به هر دلیلی مستأجر از تخلیه و بازگرداندن ملک امتناع کند، موجر یا مالک می تواند از طریق حکم قانونی تخلیه برای پایان دادن به تصرفات مستأجر و بازپس گیری ملک عمل کند.

8 نکته در رابطه با دستور تخلیه ملک مسکونی

  • کاربری ملک مورد نظر مسکونی باشد. دستور تخلیه برای املاک تجاری صادر نمی گردد.
  • ملک مسکونی به موجب قرارداد اجاره به مستأجر منتقل گردد و قرارداد اجاره موجود باشد.
  • یکی از مهم ترین شروط قانونی درخواست تخلیه برای املاک مسکونی تنظیم قرارداد به صورت سند عادی است. در صورتی که اجاره ی ملک از طریق سند رسمی صورت بپذیرد، امکان صدور تخلیه آن از طریق دادگاه وجود ندارد و بایستی از طریق دایره ی ثبت اقدام نمود.
  • مدت زمان قرارداد اجاره منقضی شده است.
  • هر گاه قرارداد اجاره فاقد مهلت زمانی مشخص باشد، از نظر حقوقی باطل است و قابل استناد در محاکم دادگستری نخواهد بود.
  • طرح موارد قانونی فسخ قرارداد اجاره
  • قرارداد اجاره ملک مسکونی بایستی در دو نسخه تنظیم گردد.
  • امضای شاهد در ذیل قرارداد اجاره ضروریست.

انجام مشاوره حقوقی 

قوانین روابط موجر و مستأجر در سال های 1356 و 1376 به تصویب رسید. هر یک از این قوانین بخشی از قوانین میان موجر و مستأجر را بیان می کنند. بر اساس یک قاعده ی کلی اگر زمان انعقاد قرارداد اجاره قبل از سال 1376 باشد، قانون سال 1356 بر آن حکمفرماست. در صورتی که قرارداد اجاره پس از سال 76 منعقد گردد، قانون روابط موجر و مستأجر سال 1376 بر آن حاکم است. 

مطالبه ی اجرت المثل ایام تصرف پس از تخلیه ملک مسکونی امکانپذیر است که زیر نظر وکیل ملکی متخصص می توانید در این رابطه اقدام کنید. در نظر داشته باشید که نوع قرارداد اجاره ممکن است به صورت سند عادی یا سند رسمی تنظیم شود. در این صورت روند صدور اجراییه برای تخلیه ی ملک متفاوت خواهد بود. حضور وکیل توانمند و باتجربه در این امر می تواند بهترین نتایج را در کوتاه ترین زمان برای پرونده ی شما رقم بزند. همچنین ضمن جلوگیری از اطاله ی دادرسی پرونده شما، روند رسیدگی آن را تسریع می بخشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر و انجام مشاوره حقوقی تخصصی در این زمینه می توانید با مجموعه ی دکتر امیر جوادی در ارتباط باشید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *