تخلیه به منظور احداث ساختمان جدید

تخلیه به منظور احداث ساختمان جدید با پرداخت کل سرقفلی : یکی از موارد درخواست تخلیه محل کسب و پیشه و تجارت تخلیه به جهت تجدید بنا و احداث ساختمان جدید است. بند 1 ماده 15 قانون روابط موجر و مستاجر مقرر می دارد: «تخلیه به منظور احداث ساختمان جدید مشروط است بر اینکه پروانه ساختمانی با گواهی شهرداری مربوط ارائه شود». مستندا به صدر ماده اخیرالذکر زمانی امکان تقدیم چنین دادخواستی وجود دارد که مدت اجاره منقضی شده باشد.

اصولا تخلیه به جهت فوق دو حالت دارد

  • دعوی تخلیه مورد اجاره به جهت احداث بنا به علت خرابی و عدم قابلیت تعمیر آن و یا به واسطه مضر بودن به سلامت و بهداشت محل این فرض به موجب بند 5 ماده 14 قانون روابط موجر و مستاجر ناظر بر اماکن مسکونی می باشد. که موجر تکلیفی بر اثبات احداث ساختمانی جدید ندارد. بلکه صرف احراز خرابی و غیرقابل تعمیر بودن مورد اجاره کفایت می نماید. ولی عملا طرح چنین دعوایی در رابطه با اماکن مسکونی نادر می باشد.
  • دعوی تخلیه مورد اجاره اماکن کسب و پیشه یا تجارت به لحاظ احداث ساختمان یا تجدید بنا، در اینجا دو فرض قابل تصور است:

الف- احداث بنا متناسب با کسب و پیشه یا تجارت سابق

ب- احداث ساختمان جدید نامتناسب با کسب و پیشه یا تجارت سابق.

در هر فرض:

  1. اولا: احراز مقصود و منظور موجر لازم و ضروری است.
  2. ثانیا: ارائه پروانه ساختمان با گواهی شهرداری شرط است.
  3. ثالثا: بنابر تصریح قسمت اخیر ماده 15 قانون روابط موجر و مستاجر پس از احراز و تشخیص دادگاه کسب نظر کارشناس رسمی مبادرت به صدور حکم تخلیه با احتساب حق کسب و پیشه یا تجارت حکم خواهد نمود. و موجر مکلف است. ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی وجه معینه را در صندوق دادگستری تودیع یا ترتیب پرداخت آن را به مستاجر بدهد. و الا حکم مزبور ملغی الاثر خواهد شد. مگر طرفین به مدت بیشتری توافق کرده باشند.

رابعا: در صورت احداث بنا متناسب با کسب و پیشه و تجارت سابق مستاجر مزبور حق تقدم نسبت به سایرین دارد.

تخلیه به منظور احداث ساختمان جدید

به موجب بند 1 ماده 15 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1354 ارائه پروانه ساختمانی جهت صدور حکم تخلیه به لحاظ تجدید بنا ضروری است. و ضمانت عدم شروع به ساختمان نیز در ماده 16 قانون مذکور آمده است. معذلک ملاحظه پروانه ساختمانی و اطمینان از بقاء و اعتبار آن در هنگام اجرا حکم ضرورتی ندارد.

براساس بند 1 ماده 15 قانون روابط موجر و مستاجر مقرر می دارد: «علاوه بر موارد مذکور در ماده قبل در موارد زیر نیز پس از انقضای مدت اجاره درخواست تخلیه محل کسب یا پیشه یا تجارت از دادگاه جائز است‌:

  • تخلیه به منظور احداث ساختمان جدید مشروط بر اینکه‌پروانه ساختمانی یا گواهی شهرداری مربوط ارائه شود.
  • شهرداری ها مکلفند در صورت مراجعه مالک با رعایت مقررات مربوط پروانه ‌ساختمان و یا گواهی مورد نظر را صادر و به مالک تسلیم نمایند.

در موارد فوق دادگاه ضمن صدور حکم تخلیه به‌پرداخت حق کسب یا پیشه یا تجارت نیز حکم خواهد داد. و این امر بعد از تخلیه کل حق کسب و پیشه به مالک تعلق می گیرد.

2 دیدگاه

  1. سلام.
    اگر مالکی به دلیل ارزش مکانی ملک و ارزش بالای سرقفلی اقدام به اخذ گواهی ساخت بنای جدید از شهرداری نماید و مستاجرین را با پرداخت حق سرقفلی به قیمت کارشناسی و نه واقعی تخلیه نماید ولی در عمل تخریب نکند و همان ساختمان و مغازه ها را تصرف نماید.به راحتی قانون را دور زده است.
    در واقع گواهی صوری میباشد.هیچ ضمانت اجرائی ندارد.

  2. درود
    آیا با پروانه نوسازی 40 متری در ملکی 200 متری که 140 متر آن تصرف مستاجر است می توان تخلیه گرفت؟
    یا باید پروانه تخریب و تجدید کل بنا را به دادگاه ارایه داد؟

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *